Brebl

Brebl ademt het idee dat iedereen die graag iets moois aan Nijmegen wil toevoegen de kans moet krijgen om daar op een laagdrempelige manier mee te starten. Inmiddels is Brebl een begrip en doen we wat we vinden wat we moeten doen. Artiesten de ruimte geven om zo optimaal mogelijk (met het publiek) te communiceren.

Cultuur is het hart van Brebl

Brebl is een afkorting van Broeien en bloeien (brebl’n) en is de plek in Nijmegen voor nieuwe culturele initiatieven om te experimenteren en om uit te groeien tot iets groots dat zichtbaar is voor de stad en verder.

Voel je welkom om de stad kleur te geven en je culturele vleugels uit te slaan!

Wat is er allemaal te doen?

Sowieso kan je meerdere keren per week je oren strelen met jazz. Daarnaast biedt de agenda je de snelweg naar salsa, poëzie, pop en sessies.


MISSIE

Brebl belooft het publiek een concertervaring op een inspirerende plek, waar grensverleggende jazz en vooral nieuwe muziek ontstaat. Op de lip van de musici, in een persoonlijke sfeer met perfect geluid.

Brebl programmeert vanuit ruimte. Die geven we aan musici, makers, programmeurs en publiek die allen hun bijdrage leveren aan het gesprek over (muzikale) conventies en vrijheid. Brebl geeft vorm aan de veranderende wereld: we faciliteren projecten, presenteren, initiëren en organiseren het maken van nieuw werk.

Brebl is, net als jazz zélf, een open vorm, onophoudelijk in ontwikkeling in relatie met de wereld - een mentaliteit. We scheppen in alle lagen van de organisatie condities om goed kunnen te luisteren voor meer wederzijds begrip. Luisteren naar de muziek, naar makers, naar elkaar, naar de bezoekers en naar de samenleving, met je hart en naar je hart.

ARTISTIEKE VISIE

Jazz is één van de belangrijkste genre-overstijgende en vernieuwende krachten binnen de actuele muziekwereld. Er ontstaan non-stop en moeiteloos verbanden met andere muziekstijlen en disciplines. Jazz vindt zichzelf steeds opnieuw uit en ziet er in elke tijd anders uit. Dat maakt dat een discussie over de definiëring van jazz altijd achterhaald is.

Brebl gelooft dat het veranderlijke de essentie is van jazz. Die compromisloze actualiteit maakt jazz waardevol. Brebl programmeert niet vanuit een stijlopvatting of vanuit een definitie van jazz, Brebl programmeert (in) het nu en biedt ruim baan aan de ruimte tussen de noten.

PROGRAMMA & PUBLIEK

Jazz incorporeert alles wat interessant is en is tegelijk de basis van alle populaire stromingen.

Jazz van deze tijd is aan de ene kant gelaagd en complex. Zowel gecomponeerd als vanuit essentie geïmproviseerd. Muziek die wordt gemaakt door intelligente componisten, gespeeld door buitengewoon virtuoze musici. Aan de andere kant is jazz van nu heel toegankelijk. Een open karakter, met grooves en sounds, met aandacht voor flow en melodie. Eigentijdse jazz is met regelmaat interdisciplinair, toegankelijk en publieksbewust gemaakt.

De samenstelling van bands is bijzonder vaak intercultureel. De programmering van Brebl net zo, geen identiteit, cultuur of nationaliteit is leidend.

Ons publiek is breed geïnteresseerd in avontuur en onder jongere generaties bestaat het zgn. post-genre denken, voorbij stijlen; muziek is een rijke, veelvormige caleidoscoop van geluid, er bestaan vele vormen van kwaliteit naast elkaar. Vanuit dat gegeven bereiken we bezoekers met een diverse culturele achtergrond en een eclectische muzieksmaak.

Typerend aan de actuele scene is dat musici steeds in wisselende samenstellingen spelen. De uitwerking van de muziek is hierdoor elke keer anders. Als bezoeker neem je iedere avond deel aan een nieuw gesprek en zijn concertervaringen onvergelijkbaar en uniek. In de informele ontmoeting na het optreden vertellen musici de verhalen achter de muziek en bieden zo duiding en verdieping aan de meer gevorderde luisteraar. Tegelijkertijd ontsluiten deze verhalen voor de nieuwe bezoeker de relevantie van eigentijdse jazz. Met een educatieprogramma bereiken we jonge luisteraars.

De missie van Brebl heeft vier doelstellingen:

1. Brebl wil haar status als jazzpodium in de volle breedte voortzetten en uitbouwen.

2. Brebl wil hét stimulerend podium zijn voor de talentvolle (jonge) musici en daarbij ondersteunend zijn voor het muziekonderwijs in Nijmegen.

3. Brebl wil haar uitstekende faciliteiten voor kleinschalige muziekbeoefening ter beschikking stellen voor Nijmeegse initiatieven op dat terrein.

4. Brebl wil een toegankelijke, laagdrempelige en goed ingerichte ruimte bieden aan muziekprofessionals waar gezelschappen of solisten de tijd en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, aan nieuwe creaties kunnen werken en nieuwe samenstellingen kunnen vormen. Zij wil een plek bieden waar makers elkaar ontmoeten en inspireren, omgeven door een organisatie die ze ondersteuning, advies en een netwerk biedt.

nieuwsbrief nieuwsbrief