Brebl-O-Phone


Wat is nou het geval? Godfried heeft een partij mooie oude radio's op de kop getikt, en die wilde hij niet alleen maar als “dood” decorstuk laten zien. Vandaar dat ze nu weer "leven".

Noud 'noudio' van Klinken heeft de interactiviteit bedacht en het technische gedeelte ontworpen en gemaakt. De constructie is bedacht en gemaakt door - en met de radio's van - Godfried Verstegen. Zo ontstond de Brebl-O-Phone.

Hoe werkt de Brebl-O-Phone?

De Brebl-O-Phone bestaat uit negen oude buizenradio's. Als de B-O-P aanstaat, dan komen er af en toe vreemde radiogeluiden uit, en ook licht. Er zitten ook Mexicaanse honden in. Maar er zit vooral ook jazz in het object! Die jazz komt er alleen uit als je er voor gaat staan... Interactief!

Lang verhaal kort:

Trigger een sensor door met je hand voor de sensor te zwaaien, of door er voor te staan. Dichterbij of verder van de sensor af, verschillende afstanden doen verschillende dingen:

De sensoren reageren alleen op die manier als er op hetzelfde moment een jazz track speelt. Ze doen dat niet als er van die typische radiogeluiden hoorbaar zijn. Zie verderop bij "jazz tracks'' voor nog meer details.

Meer

Groepen

De radio's zijn opgedeeld in drie groepen, in trio's van drie radio's, zie het tekeningetje. Iedere groep is zelfstandig, onafhankelijk van de andere groepen. Dus de groepen kunnen ook lekker vrolijk door elkaar heen tetteren, en dat doen ze dan ook!


Hoe werkt een groep?

Iedere groep heeft één speaker en één sensor. Die maakt geluid, als je deze triggert via de sensor onder de plank. Als er een tijdje lang niets wordt getriggerd, gaat de groep zelf om aandacht vragen; Soms met wat lampjes die knipperen, of met wat radiogeluidjes.

Als een groep zich laat horen, dan is er één vaste radio in die groep die het geluid echt maakt (uit de speakers in het tekeningetje). Tegelijkertijd licht er zomaar één van de radio's van de groep op, die dan 'zogenaamd' dat geluid maakt. (Je wordt eigenlijk een beetje gefopt: Het geluid van de radio 'die je ziet', komt meestal uit een andere radio)


Jazz tracks

Als je voor een sensor gaat staan (niet te ver, minder dan 1 meter) wordt er een jazztrack gestart. 


Iedere groep heeft haar eigen setje van ongeveer 50 tracks, die zomaar lukraak gekozen zijn uit een grote verzameling tracks. Dus in totaal zijn er ongeveer 150 jazztracks in het de Brebl-O-Phone. Er zitten bekende jazzstandards bij, uit verschillende periodes en stijlen, en er zitten ook minder bekende dingen tussen. En natuurlijk zitten er een aantal tracks tussen van artiesten die in Brebl gespeeld hebben.

Nog meer?

Techniek

Het geheel is zo gemaakt, dat alle oorspronkelijke radio's onaangetast zijn. Eigenlijk wordt de oorspronkelijke inhoud van alle radio's in hun geheel ontzien, op de drie luidsprekers na, die nu dienen als Brebl-O-Phone luidsprekers. In plaats van de oorspronkelijke radio’s, is er nu één apparaat dat al het licht en geluid maakt. Alles is gebouwd in de 'Loewe Opta Luna', dat is de master radio "M", in de linkerbovenhoek (groep 1). Wat zit daar nou zoal in?:

Opstart: Bij het aanzetten van de Brebl-O-Phone begint een opstartprocedure, die ongeveer 20 seconden duurt. Dit dient als een zelftest. Alle lampen moeten branden, en alle spelers spelen dezelfde radio sample: De overgang van middernacht naar de nieuwe dag met de six pips van BBC AM radio 1.

De 'master' 'Loewe Opta Luna' van binnen: De oorspronkelijke radio zit er nog steeds in, beneden. Het Interactieve Jazz Object hangt aan het in het bovenste gedeelte, en aan de zijkant.


nieuwsbrief nieuwsbrief