di 24 dec

Stranger than Paranoia

Busch/Kemenade - MIXMONK - Son Bent Braam

Stranger Than Paranoia is een kersttraditie bij Podium JIN. Nu voor de vijfde keer! Stranger Than Paranoia is een kleinschalig smaak- en spraakmakend festival en plaatst al sinds de oprichting in 1993 diverse muziekstijlen op één podium. Het overschrijdt de grenzen van jazz. Elementen uit de klassieke muziek, flamenco vermengt met jazz, avant-gardejazz, van big band tot strijkkwartet, van funk tot impro….. je kunt het allemaal tegenkomen.

Wij pakken uit met:

Busch/van KemenadeMiXMONK: Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyenel XYZ de Son Bent Braam; première van een bijzonder projectDJ Bo van de Graaf draait de parels van de jazz.

Busch / van Kemenade

Oprichter van het festival Paul van Kemenade verzorgt de opening van het festival.

Van Kemenade beweegt zich soepel tussen verschillende muzikale settingen, van bop tot flamenco en vrije impro. Hij weet als geen ander ongewone bezettingen samen te stellen. Vanavond opent hij met zijn internationaal vermaarde duo Busch/van Kemenade.

JazzArt Award winnaar Stevko Busch en Boy-Edgar-prijswinnaar Paul van Kemenade kennen elkaar sinds 1995. Sindsdien hebben ze de muzikanten binnen hun samenwerking een geheel eigen geluid ontwikkeld. De dialogen van het duo Busch/van Kemenade zijn van een zeldzaam elan, Variërend van sereen tot vurig, krachtig soms kwetsbaar speels. Muziek die stevig verankerd is in de jazz, echter puttend uit diverse muziekstijlen van Russische liederen tot Zuid Afrikaans muziek.

“Dutch-German saxophone-piano duo Paul van Kemenade and Stevko Busch are as intranational in their outlook as they are in their origins, drawing on influences from ancient Russian liturgical chants and European folksong to the South African Jazz hymns of Abdullah Ibrahim”.

Dit internationaal vermaarde duo gaf concerten over de hele wereld waaronder: North Sea Jazz, Bimhuis,Berliner Jazzfest en het Salzburg jazzfestival.

Bezetting: Paul van Kemenade – Altsaxofoon, Stevko Busch - pianoMiXMONK: Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyen

Podium JIN heeft een gerenommeerd trio weten te boeken. Niemand minder dan Joey Baron komt met zijn MiXMONK. In 1917 zag de Amerikaanse jazzpionier en –pianist Thelonious Monk het levenslicht.

Een eeuw later vierden de Belgische zwaargewichten Robin Verheyen en Bram De Looze dat met de Amerikaanse meesterdrummer Joey Baron met als resultaat MiXMONK.

De Amerikaanse slagwerker Joey Baron is een internationale grootheid. Baron maakte naam in de jaren 80 en 90 als drummer bij John Zorn en Bill Frisell. Vooral het kwartet Massada heeft een mythische weerklank gekregen.

Binnen MixMONK bundelt hij zijn krachten met twee toonaangevende musici van de Belgische jazz scène, saxofonist Robin Verheyen en pianist Bram De Looze. Zowel De Looze als Verheyen trokken op jonge leeftijd naar New York om zich met de lokale scene te meten. Intussen groeiden ze uit tot de zwaargewichten van de Belgische jazz. Van klassiek en avant-garde tot rock en vrije improvisatie: deze artiesten kleuren graag buiten de lijntjes. Robin Verheyen is gekend van zijn werk met Narcissus Quartet en zijn samenwerking met Tom Barman binnen TaxiWars. Bram De Looze maakt de laatste jaren furore met zijn LABtrio.

Bezetting: Joey Baron – drums, Robin Verheyen – sax, Bram De Looze – pianoSon Bent Braam

Première: Michiel Braam pakt uit met: “el XYZ de Son Bent Braam”.
Het XYZ der Bik Bent Braam (1995) is een hoogtepunt in de Nederlandse Jazz. Het programma bestond uit 26 stukken, elk stuk voor elke letter van het alfabet en werd destijds beschouwd als zijn (voorlopige) meesterwerk.

Wat citaten uit recensies: “perfect evenwicht tussen het klassieke bigband-idioom en een meer eigentijds geluid”, “Braams composities behoren tot het boeiendste dat de Nederlandse jazz te bieden heeft”, ““machtig mooi”, “spektakel”, “behoort tot de beste jazz die in 1996, waar ook ter wereld, is vastgelegd”.

Na 25 jaar, en vele concerten met diverse bands en in diverse stijlen, bewerkt Braam Het XYZ tot een latin versie onder de titel “El XYZ de Son Bent Braam”. Deze nieuwe bewerking wordt uitgevoerd door een mix van ervaren en jonge topmusici. Deze latin versie herbergt de stijlen mambo, bolero, cha-cha, montuno, merengue, calypso, son, rumba, bembé, boogaloo, mozambique, samba, afro, danzón en salsa. Stilzitten wordt een uitdaging. Stranger Than Paranoia heeft de première!


Bezetting: Angelo Verploegen – trompet, Joel Botma – trompet, Ija Reijngoud – trombone, Efe Erdem – trombone, Efraïm Trujillo – sppraansax/fluit, Bart van der Putten – altsax, Frans Vermeerssen – tenor/sopraansax, Jesse Schilderink tenorsax/klarinet, Aty de Windt- bass, Martin Gort – Percussie, Andre Groen – percussie, Danny Rombout – percussie, Michiel Braam – piano en composities.
Entree: vvk: €15, studenten en jongeren tot 26 €13
Kassa: €17 en €15


www.jinjazz.nl

TICKETS
Prijs (VVK) € 15,00
Prijs (ADD) € 17,00
Zaal open 20:00
Aanvang 20:30
Einde 23:00
Locatie Brebl
Organisatie Podium JIN
Genre Live muziek, Jazz, Festival,
Artiest(en) Paul van Kemenade
Stevko Busch
Joey Baron
Robin Verheyen
Bram De Looze
Angelo Verploegen
Joel Botma
Ija Reijngoud
Efe Erdem
Efraïm Trujillo
Bart van der Putten
Frans Vremeerssen
Jesse Schilderink
Aty de Windt
Martin Gort
Andre Groen
Danny Rombout
Michiel Braam
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief