gewijzigd

wo 17 feb

Stranger Than Paranoia

Stranger Than Paranoia: van Kemenade/Budha Building + ICP Orchestra

Festival Stranger Than Paranoia beleeft dit jaar de 28ste editie en is inmiddels al voor 6e keer te gast bij Podium JIN. Vanwege de coronabeperkingen is het festival dit jaar iets kleiner van opzet. Zo vinden er niet drie, maar twee concerten op een avond plaats. Aan kwaliteit heeft Stranger than Paranoia echter niets ingeboet! Naast een optreden van het legendarische ICP Orkest een optreden van saxofonist Paul van Kemenade/Budha building

Festival Stranger Than Paranoia gaat door! Voor de 1e keer online te bewonderen van Vladiwostok tot São Paulo: Jazz We Can! Podium JIN biedt deze stream gratis aan. Wel mogen er donaties worden gemaakt.


Omdat de kachel in Brebl kapot is, wordt dit concert opgenomen in LUX. En daarom gaat speciale dank gaat uit naar LUX om dit last minute door te laten gaan!

Budha Buildingis de alias van Hans Timmermans een multi-instrumentalist en elektronica kunstenaar. Met een compleet leger aan elektronica en computers om zich heen schept hij klankwerelden die zich bewegen tussen etnische-, ambient- en filmklanken – en alles wat zich daartussen kan bevinden. In grove lijnen zou je kunnen stellen dat het elektronica potentieel van Budha Building een heel orkest in zich bergt en dan nog wel een met onbegrensde mogelijkheden.Timmermans is al 25 jaar acrief in de elektronische muziek en heeft producties gemaakt voor internationale bedrijven als Discovery Channel, VH1, HBO en National Geographic


Initiatiefnemer van het festival, saxofonist Paul van Kemenade beweegt zich soepel tussen verschillende muzikale settingen, van bop tot flamenco en van vrije impro tot klassiek. Hij weet als geen ander ongewone bezettingen samen te stellen. Het duo van Kemande/Budha Building is hiervan het zoveelste voorbeeld.


Van Kemenade en Timmermans vonden elkaar in de zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden en een nieuw project was een feit. Gedurende een tour in Rusland werden de ingrediënten verzameld voor hun cd Russian Roads (2020). Het album is weer een mijlpaal in het oeuvre van Paul van Kemenade.


Vanavond een kleine reis over “Russian Roads”: fasten your seatbelts


Bezetting: Paul van Kemenade – sax, Budha Building – electronics/pc sampling


Omdat de kachel in Brebl helaas kapot is, vindt


Website:


www.paulvankemenade.com

www.hanstimmermansmusic.com/budha-building
ICP Orchestra (Instant Composers Pool)


(foto Pieter Boersma)


Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.


Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo blijkt uit recensies uit de internationale media. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News na een recent optreden, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’ New York Times: ‘They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.’


Het repertoire van ICP bestaat voor een belangrijk deel uit composities van pianist Misha Mengelberg, die in 2017 op 81-jarige leeftijd overleed in Amsterdam. Geïnspireerd door Duke Ellington koos hij voor musici met heel verschillende achtergronden, ieder met een geheel eigen stijl. De plaats van Mengelberg is ingenomen door Guus Janssen, die ook als componist zijn bijdrage levert. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.


‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire)


Bezetting: Michael Moore - altsax/klarinet, Ab Baars - tenor sax/klarinet, Tobias Delius - tenorsax/klarinet, Wolter Wierbos - trombone, Guus Janssen - piano, Mary Oliver -(alt)viool,, Ernst Glerum -bas, Han Bennink –drums.


Muziek:


Website: http://www.icporchestra.com/

TICKETS
Prijs (VVK) € 25,00
Prijs (ADD) € 25,00
Zaal open 19:30
Aanvang 20:00
Einde 22:30
Locatie Brebl
Organisatie Podium JIN
Genre Live muziek, Jazz, Festival,
Artiest(en) Paul van Kemenade
Budha Building
Het ICP Orchestra
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief