geannuleerd

zo 4 apr

Baby Otis 2021 - Steiger (BE) - show 2

In de week van woensdag 3 tot en met zondag 7 februari presenteert Meneer Otis een geheel nieuwe Baby Otis, vijf avonden kopje onder in verse Jazz en elektronische geluiden. In navolging van de maatregelen rondom COVID-19 vindt Baby Otis dit jaar niet plaats in 2 avonden, maar verspreid over 5 dagen.

Als And Above All (2017) en Give Space (2018) iets aantonen, dan wel dat Steiger niet zomaar een band is, maar ook een voortdurend work-in-progress. Gilles Vandecaveye-Pinoy (toetsen), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums) zoeken gretig de grenzen van de jazz op en duiken enthousiast in andere werelden (hedendaagse muziek, elektronica, pop, vrije improvisatie,…), maar blijven in essentie ook trouw aan het progressieve basisprincipe van het genre; dat van de flexibele transformatie. Op zijn nieuwe EP Brick Smoke Basement, die op zijn beurt de aanzet zal vormen voor het derde album (voorjaar 2021?), zet het trio de deuren nog verder open voor vernieuwing en experiment. Daarmee wordt verder gebouwd op Give Space, maar ook onbekend terrein verkend. Drie residenties – in Vooruit (Gent), Flagey (Brussel) en deSingel (Antwerpen) – gaven de band de kans om nieuwe ideeën uit te proberen. Zo gingen ze bvb. aan de slag met piano, klavecimbel en synths. Nieuw was ook dat Steiger deze keer een externe muzikant betrok bij het proces. De Australische componist, improvisator en producer Joe Talia (Oren Ambarchi, Jim O’Rourke) is zeer actief in Tokyo en Berlijn, en een expert in het creëren van muzikale collages. Hun samenwerking was een echte dialoog, met Talia die een vrijgeleide kreeg om het basismateriaal dat klaargestoomd werd tijdens de residenties onder handen te nemen. Op die manier kreeg het samenspel van Steiger een elektronische tegenstem. Het eindresultaat: een elektroakoestische exploratie die grenzen deed vervagen.


Zo werd deze nieuwe release van het Gentse trio een volgende stap in een fascinerende ontwikkeling. Opvallend is ook dat de contrasten nog sterker in de verf gezet worden. De muziek beweegt onvoorspelbaar tussen constructie en deconstructie, tussen vorm en abstractie. Er wordt gespeeld met onheilspellende klanken en sferen, maar de composities bevatten net zo goed veel spontaniteit én houvast, die tot uiting komen in de tempo- en stemmingswissels en het combineren van postindustriële soundscapes met speelse of ongrijpbare melodieën. De authentieke en persoonlijke benadering leidt tot een organisch, hybride resultaat, op maat van een even duizelingwekkende als beproevende 21ste eeuw.


Het zet meteen ook de toon voor het volgende full-album, waarvoor de band mikt op compacte songs en een sterkere nadruk op klankexploratie. Door het spelen met verschillende synths en prepared piano, en het inschakelen van producer Cesar De Sutter-Pinoy, breekt zo alweer een nieuwe fase aan voor Steiger.

Steiger is:
Gilles Vandecaveye (keys)
Kobe Boon (bass)
Simon Raman (drums)


  Baby

Otis wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Meneer Otis (Stichting Otis Talent) en Brebl, gesteund door de gemeente Nijmegen.
TICKETS
Prijs (VVK) € 17,50
Prijs (ADD) € 17,50
Zaal open 20:30
Aanvang 21:00
Einde 22:00
Locatie Brebl
Organisatie Brebl
Genre Live muziek, Jazz, Festival,
Artiest(en)
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief