vr 29 okt

FJIN 2021 • Alba Gil Aceytuno • LAURA PERRUDIN

Festival Jazz International Nijmegen

Al zes jaar (afgezien van noodgedwongen afgelaste 2020 editie) presenteert Festival Jazz International Nijmegen in het najaar een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland. Een meerdaags festival dat door de hele stad op diverse podia avontuurlijke jazz laat klinken. Naast het uitnodigen van toonaangevende internationale artiesten uit de hedendaagse jazzscene laat het festival het publiek ook kennis maken met jong, lokaal talent en biedt het een podium aan unieke projecten.

Info & tickets: www.fjin.nl

Alba Gil Aceytuno - The Pack Project

Exotische stoomwalsjazz met Spaans tintje

De jaarlijkse Erasmus Jazz Prijs is een goede graadmeter voor aanstormend jazztalent. De in Rotterdam woonachtige, Spaanse saxofonist/componist Alba Gil Aceytuno (1997) viel twee jaar geleden al op toen ze met haar trio Amaguk in de finale van de prestigieuze prijs stond. Ze won die avond niet, maar maakte wel naam dankzij haar fraaie spel en energieke optreden. RAUW (Rotterdam) biedt elk jaar een uitzonderlijk jazztalent de kans een eigen ‘droomband’ samen te stellen en daar mee op te treden en nieuw, eigen werk te spelen: The Pack. Dit jaar valt Alba die eer ten deel. Met haar band of brothers en sisters treedt Alba zowel tijdens Festival Jazz International Nijmegen als RAUW op.

Voor de gelegenheid heeft Alba een bijzonder septet samengesteld, met onder andere een all femaleblazerssectie en maar liefst twee drummers. Zet eventuele vooroordelen direct overboord, want deze nieuwe set vol nieuwe muziek stoomt, blaast, schuimt en walst als een olietanker over de golven. De wortels liggen in moderne jazz en improvisatie, maar invloeden zijn zo divers als punkrock, klassiek en een flinke dosis Afrikaanse en Canarische folklore. Verwacht een hoop energie, Spaanse passie en Rotterdamse directheid van een band die de spijkers uit het podium speelt.

Bezetting
Alba Gil Aceytuno - altsaxofoon, dwarsfluit
Alba Careta - trompet, Ebba Asman - trombone
Yuri Rhodenborgh - gitaar
Alessandro Fongaro - contrabas
Denis Baeten - drums
Tristan Guillaume - drums

Instagram: albatuno


LAURA PERRUDIN <<DOKSHA>>

Muziekhacker creëert unieke sound

Noem haar gerust een hacker, want dat is eigenlijk wat de Franse vocalist, componist en harpist doet: ze ontregelt, manipuleert en sleutelt. Aan instrumenten (bijvoorbeeld haar harp), maar ook haar eigen vocalen en aan de wetten van genres. En waarom ook niet? Een gitaar is ook ooit ontstaan door geknutsel en geëxperimenteer, om vervolgens als conventie te gaan gelden. Conventies, verwachtingen en regels, daar morrelt Perrudin graag aan. Wie zegt dat je een bassaxofoon niet ook als slaginstrument kunt gebruiken? Door middel van effectpedalen, ongebruikelijke combinaties, elektronica en handmatige manipulatie weet Perrudin nieuwe klanken te creëren en een geheel eigen sound te krijgen. Dat maakt haar geluid ongekend, verfrissend en buitengewoon boeiend.

Wie graag houvast zoekt bij genres, komt uit bij jazz, soul, hiphop en experimentele muziek. Perrudin weet dit te combineren en samen te brengen in Engels- en Franstalige liedjes, met maatschappijbewuste teksten over bijvoorbeeld de ecologische en ideologische gevaren van deze tijd. Met drie goed ontvangen albums op haar naam en een groeiend wereldwijd publiek is Perrudin klaar om ook Nederland te betoveren. Mits het op haar eigen voorwaarden kan.

Bezetting
Laura Perrudin - zang, harp, elektronica
Ronan Courty - contrabas
Simon Bernier - drums
Thibault Florent - gitaar
Gérald Chevillon - bassaxofoon

www.lauraperrudinmusic.com


Festival Jazz International Nijmegen ging op initiatief van LUX van start in 2016, als zusterfestival van Festival Jazz International Rotterdam (thans RAUW). Actuele en avontuurlijke jazzmuziek met veel ruimte voor jong en lokaal talent, internationale acts en nieuwe projecten kenmerken de FJIN-programmering. FJIN werd tot en met 2020 georganiseerd door LUX en wordt in 2021 georganiseerd door Podium JIN, Brebl, Doornroosje en Music Meeting. Podiumpartners van FJIN zijn LUX, Lindenberg Cultuurhuis, Concertgebouw de Vereeniging en Thiemeloods.

TICKETS
Prijs (VVK) € 15,00
Prijs (ADD) € 
Zaal open 19:30
Aanvang 20:30
Einde 23:00
Locatie Brebl
Organisatie Festival Jazz International Nijmegen
Genre Live muziek, Jazz, Festival,
Artiest(en) Alba Gil Aceytuno
Laura Perrudin
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief