wo 9 mrt

Eric van der Westen - New Quadrant

Met zijn werkplatform Quadrant bracht contrabassist en componist Eric Van Der Westen de afgelopen decennia een scala aan albums uit zoals Diepkloof & Other Songs From The Book (1996) , Naala & More Songs From The Book (1998), Rush Hour (2000), Me, Myself And I- Looking At The Music Of Charles Mingus (2001), The World Over (2005) & The Devine Cockeyed Glimpse (2007). Quadrant speelde op alle festivals en podia in binnen en buitenland. De muziek op de albums varieert van op Zuidelijk Afrika geïnspireerde jazz via hedendaagse Mingus beschouwingen tot experimentele electro improvisatie.

Het plan om een nieuwe Quadrant versie op te zetten ontstond uit de behoefte van Eric Van Der Westen om een vervolg te maken op de conceptuele albums “Alvin”en “J.J”, die hij uitbracht met het duo “A Traveller’s Tale” met gitarist Aron Raams. Daarin mengt hij een genre dat aan de basis van zijn muzikale inspiratie stond: Americana: de mix van blues en country. Tijdens zijn hele carrière bleven musici als J.J. Cale, Robert Johnson & Mississippi John Hurt een grote aantrekkingskracht op hem uitoefenen. De blues is sowieso direct terug te vinden in de stijl van Van Der Westen’s composities, die gekenmerkt worden door hun filmische karakter, lyriek en weemoedige klank. Zijn link met de muziek van Charles Mingus en Charlie Haden maar ook die van Paul en Carla Bley komt in zijn hele werk wel ergens naar voren dus ook hier. Voor zijn New Quadrant zoekt Van Der Westen een nieuw eigenzinnig klankbeeld: Viool ( Yannick Hiwat), Trompet (Joël Botma), Trombone ( Efe Erdem) en Gitaar ( Aron Raams), gemengd met de diepe zingende klank van de contrabas van de bandleider geeft Eric van der Westen’s New Quadrant een volkomen andere sound dan de eerdere Quadrant edities. De filmische stukken die speciaal voor de band zijn ontwikkeld, hebben elementen van Minimal Music, Americana, Jazz en Soul in zich, die op geheel eigen wijze samenkomen tot meeslepende en betoverende improvisatiemuziek.

Het 1e album van de groep “The Crown & Lobster Trilogy Part III: New Quadrant” verscheen op 1 oktober 2021 als laatst opgenomen maar als 1e uitgebrachte onderdeel van de trilogie die Van Der Westen opnam tijdens de corona crisis.

New Quadrant bestaat uit:
Yannick Hiwat - viool
Joël Botma - trompet
Efe Erdem - trombone
Aron Raams - gitaar
Eric van der Westen - contrabas en composities

TICKETS
Prijs (VVK) € 15,00
Prijs (ADD) € 17,50
Zaal open 20:00
Aanvang 20:30
Einde 23:00
Locatie Brebl
Organisatie Brebl
Genre Live muziek, Jazz
Artiest(en)
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief