Uitverkocht

ma 7 mrt

Het Grote Nijmeegse Cultuurdebat

‘Het kabinet moet waardering voor de cultuursector meer uiten’ ‘De cultuursector in 2021: grote inkomstenverliezen, kwetsbare kunstenaars en nog te weinig diversiteit’

Slechts twee krantenkoppen die aantonen dat de afgelopen twee jaar de culturele sector veel te verduren heeft gehad. De snak naar waardering en ruimte voor groei en ontwikkeling is groot. Hoe staat het nu met de cultuur in Nijmegen? Hoe ziet de toekomst er uit?

In 2020 is GROEI. tot stand gekomen, de nieuwe cultuurvisie voor Nijmegen. In deze visie is de koers bepaald voor de komende jaren. Deze koers stuurt op een sociale stad waar kunst en cultuur beschikbaar is voor iedereen. Een stad waar we met artistieke kwaliteit, ruimte voor het experiment en creativiteit de aantrekkingskracht alleen nog maar gaan vergroten. Mooie plannen. Maar hoe gaan we dat realiseren? En hoe gaan we om met de schade die corona heeft aangericht?

Op maandag 7 maart gaan we in een dynamisch debat, onder leiding van Angela Verkuijlen, met verschillende politieke partijen in op actuele thema’s in de kunst- en cultuursector. De thema’s zijn opgehaald bij lokale makers, CNN-instellingen en andere belanghebbenden. Sidekick Tim Lenders – woordkunstenaar – zal, gewapend met een rode zoomer, zorgen dat de deelnemers to-the-point, scherp en alert blijven tijdens het debat. Op interactieve wijze worden de standpunten van de politieke partijen over de verschillende stellingen opgehaald. Na elke ronde is er ruimte voor interactie en vragen vanuit het publiek.

Sprekers en gasten

Angela Verkuijlen
Angela Verkuijlen draait al jaren mee in de culturele sector. Ze studeerde af als theatermaker/-docent, ontwikkelde vele kunst-educatieve projecten, regisseerde voorstellingen en runde jarenlang het toilettheaterbedrijf The Plees to Be. Nijmegen heeft ze pas écht leren kennen in haar jaren als Nachtburgemeester. Die kennis neemt ze mee in haar huidige werk als o.a. programmamaker, kwartiermaker en presentator, waarin samen bouwen aan een sterke, veelzijdige sector centraal staat, om de wereld en ons mens-zijn een stukje mooier te maken.

Tim Lenders
Medeoprichter van Mensen Zeggen Dingen en Tapschrift. Denkt heel genuanceerd na over hoe zaken zo kort mogelijk door de bocht kunnen. Tim Lenders schrijft proza, poëzie, betogen, essays en spoken-word en probeert elk optreden weer met een nieuw idee te komen. Zijn teksten kun je vinden op Tim’s Verhalen.

Intermezzo’s

Teun van Laake is een muzikant en dichter uit Nijmegen. In zijn liedjes en gedichten keert hij zichzelf binnenstebuiten en probeert hij de complexe realiteit te vatten in een bekoorlijk metrum. Hij bekijkt, overdenkt en bespot (zichzelf) waar hij dat nodig acht. Hierbij steekt hij zijn verbazing over hedendaagse fenomenen niet onder stoelen of banken en legt hij diepgewortelde patronen bloot. Maar boven alles hoor je zijn zoektocht naar oprechtheid. In mei verschijnt zijn debuutalbum Niet in het geniep. Tijdens het Grote Nijmeegse Cultuurdebat verzorgt hij een eigenzinnig intermezzo.

Merel van Slobbe (1992) schrijft proza, poëzie en essays. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze ook campusdichter was. Bij Wintertuin Uitgeverij verscheen haar chapbook, Aan de rand van een lichaam, en momenteel werkt ze aan haar debuutbundel, die bij de Arbeiderspers zal verschijnen.

*De avond is gratis bij te wonen en zal plaatsvinden in Brebl. Tickets zijn wel noodzakelijk.
**Het debat wordt opgenomen en kan dus later nog teruggekeken worden.

Gratis
Prijs (ADD) € 0,00
Zaal open 19:00
Aanvang 19:30
Einde 23:30
Locatie Brebl
Organisatie LUX
Genre Woord
Artiest(en)
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief