do 28 apr

Otis x Brebl | Joost Oomen & Kruidkoek - VRUCHTJES ETEN

Vanavond een dubbel belegde plak Kruidkoek en Joost Oomen. Met twee producties van Explore the North ga je mee Vruchtjes Eten in een muzikale en literaire voorstelling over vrolijkheid. Én naar de ruimte, waar de mens niet aanwezig is, in Tuut Tuut Kwantumschuim. Een avond waarna je alleen maar in een zwart gat kunt belanden…

In een tijd waar het aanpraten van angst en woede het enige gereedschap van politici lijkt, is het zaak om het aanpraten van het tegenovergestelde, vrolijkheid en gelukzaligheid, zeer gedegen te onderzoeken. Precies dat doen schrijver, dichter en performer Joost Oomen en de garagejazzband Kruidkoek met de muzikale en literaire voorstelling Vruchtjes Eten. Zonder verhaallijn, zonder moraal, maar met kleuren en vruchten in een hecht en gelijkwaardig huwelijk van muziek en poëzie. Verwacht Frank Zappa, maar dan zonder het cynisme, verwacht Simon Vinkenoog, maar dan met elektrische gitaar en bessensap, verwacht de radicale liefde van de Turkse politicoloog Ates Ilyas Bassoy, maar dan met een roulette-wiel voor limoenen. Publiek neemt plaats in een gelukkig decor, mag meeslaan op percussie, krijgt fruit toegeworpen en wordt op deze manier deelgenoot van een speels onderzoek.

“Er zijn vruchtjes die je in je navel kunt stoppen, zodat je de hele dag gelukkig bent!”

TUUT TUUT KWANTUMSCHUIM

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is.

Over ongeveer 5 miljard jaar is het waterstof in de kern van de zon op en als gevolg daarvan zal de zon zover opzwellen dat de aarde verzwolgen wordt. Als mens hebben we de keuze om samen met de aarde ten onder gaan of om voor dit moment ons zonnestelsel te verlaten. Zeker is in ieder geval dat de mens zich over 5 miljard jaar niet meer hier bevindt. Dat verlaten zonnestelsel is het startpunt van deze voorstelling. Want hoe maak je de omstandigheden van een leeg zonnestelsel invoelbaar voor een menselijk publiek? Welke metaforen (zowel in taal als in muziek) zet je in om het opzwellen van de zon begrijpelijk en emotioneel begaanbaar te maken? Hoe bespreek je de ervaring van een zon die uiteindelijk zal verdwijnen in een zwart gat? Hoe maak je het buigen van ruimtetijd rondom dat zwarte gat invoelbaar?

Tuut Tuut Kwantumschuim probeert de ervaring van de grootste en de kleinste natuurkundige processen te ontsluiten voor het theaterpubliek. Waar echte sterrenkundigen wiskunde gebruiken om deze processen te beschrijven, gebruiken Kruidkoek en Joost Oomen taal en muziek. Het resultaat is een voorstelling die niet uitlegt hoe het werkt, maar laat voelen hoe het is om bij de grote verschuivingen in het heelal aanwezig te zijn.Joost Oomen is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt, de roman Het Perenlied en de vinylsingles Joost Oomen en Vruchtjes Eten. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen, won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en deed in 2018 mee aan CELA, een Europees programma waarbinnen zijn werk werd vertaald in het Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens. Naast dichter was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Werk van Oomen verscheen onder andere in De Revisor, DW B en Kluger Hans. Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW. Joost werkt aan nieuw literair werk bij Uitgeverij Querido en aan nieuw theaterwerk bij het productiehuis van Explore the North. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021. Daarnaast verwierf hij nationale bekendheid door het behalen van de finale van het NPO-televisieprogramma De Slimste Mens.

Kruidkoek is een jonge band bestaande uit Nick Feenstra (saxofoon), Bram Knol (drums), Reindert Kragt (basgitaar) en Tijmen Kooiker (gitaar). De band werd opgericht in 2014 en na twee EP’s (Luchtig beslag en Kruidkoek II: Snode Plannen) brachten zij in de lente van 2018 hun selftitled debuutalbum uit met daarop een mengeling van jazz, garage, funk en rock. Leden van Kruidkoek spelen o.a. bij De Niemanders, Broken Brass Ensemble, Sarah Jane, Typhoon, Het Nederlands Blazers Ensemble en Jeangu Macrooy.

Bovenstaande voorstellingen van Joost Oomen en Kruidkoek zijn producties van Explore the North. Als productiehuis geeft Explore the North (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. De producties waaraan zij samen met partners uit binnen- en buitenland werken hebben altijd taal, literatuur en/of meertaligheid als kern.

TICKETS
Prijs (VVK) € 15,00
Prijs (ADD) € 17,50
Zaal open 20:00
Aanvang 20:30
Einde 23:00
Locatie Brebl
Organisatie Meneer Otis
Genre Live muziek, Jazz, Poëzie,
Artiest(en)
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief